Απαλλαγή κατηγορουμένου για την κακουργηματική πράξη της απόπειρας εξώθησης ανηλίκων σε πορνογραφικές παραστάσεις
36/2020 Μ.Ο.Ε. Θράκης
Με την εν λόγω Απόφαση αποδίδεται Δικαιοσύνη, εφαρμόζεται ορθά ο νόμος και διορθώνονται ουσιαστικά σφάλματα της προσβληθείσης 23-27/07-03-2018 Αποφάσεως του Μ.Ο.Δ. Ροδόπης, ακόμη σφάλματα διατύπωσης ή ορολογίας (όπως η χρήση του όρου κατ’ εξακολούθηση αντί του ορθού κατά συρροή, στο διατακτικό της, με συνέπεια την αδυναμία κατανόησης των τελικά επιβαλλόμενων ποινών ή η λανθασμένη κρίση αναφορικά με την ηλικία ενός εκ των ανηλίκων θυμάτων, η οποία όμως έχει σοβαρές συνέπειες στην επιβαλλόμενη ποινή, αφού στα αδικήματα κατά της σεξουαλικής ελευθερίας ανηλίκων υφίσταται διαβάθμιση των ποινών με βάση την ηλικία).
Με την εν λόγω Απόφαση επετεύχθη η πλήρης απαλλαγή του κατηγορουμένου για την κακουργηματική πράξη της απόπειρας εξώθησης ανηλίκων σε πορνογραφικές παραστάσεις (348Γ’ Π.Κ.), η οποία δεν στοιχειοθετείτο, με σειρά επιχειρημάτων αντλούμενων αμιγώς εκ των πραγματικών περιστατικών της υπόθεσης, για την οποία όμως το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο καταδίκασε τον κατηγορούμενο και μάλιστα για δύο στον αριθμό παθόντες από την πράξη, επιβάλλοντας ποινή κάθειρξης έξι (6) ετών για έκαστο εξ αυτών, παραπέμποντας μάλιστα και στο άρθρο 98 Π.Κ., ενώ δεν υφίστατο πράγματι κατ’ εξακολούθηση τέλεση του εγκλήματος, παρά μόνον – εάν τελικά πράγματι υφίστατο – κατά συρροή.
Έκρινε το πρωτοβάθμιο Δικαστήριο για τους δύο συγκεκριμένους ανηλίκους, πως ο κατηγορούμενος «είχε αποστείλει φωτογραφία των γεννητικών του οργάνων, κάνοντας χρήση του ιστοχώρου κοινωνικής δικτύωσης facebook και επιχείρησε να τους εξωθήσει να συμμετάσχουν σε πορνογραφικές παραστάσεις, ήτοι σε πραγματική αποτύπωση των γεννητικών του οργάνων, σε φωτογραφία και αποστολή του μέσω της υπηρεσίας άμεσων μηνυμάτων messenger του facebook.» και ότι οι πράξεις του αυτές πληρούσαν την αντικειμενική υπόσταση του άρθρου 348Γ’ του Π.Κ..
Το Εφετείο εντοπίζοντας και περιγράφοντας την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος, επισημαίνει καταρχήν και όχι τυχαία, τη σοβαρότητα του αδικήματος για την ανηλικότητα και διορθώνει το σφάλμα της πρωτοβάθμιας Απόφασης παραθέτοντας τον ορισμό των «πορνογραφικών παραστάσεων» ως την οργανωμένη απευθείας έκθεση ανηλίκων (είτε σε ζωντανή – “live” – παράσταση είτε δια σύγχρονων μέσων επικοινωνίας – όπως “skype”), η οποία είναι προορισμένη για ακροατήριο. Έτσι περιεχόμενο της έκθεσης αυτής συνιστά η προβολή είτε ανηλίκου που επιδίδεται σε πράξεις γενετήσιου χαρακτήρα (πραγματικές ή εικονικές), είτε των γεννητικών οργάνων ή του σώματος αυτού, με τρόπο που να προκαλεί γενετήσια διέγερση ΕΝΩ η απλή αποτύπωση σε υλικό φορέα πορνογραφικού υλικού, που αναφέρεται στο σώμα ανηλίκου (χωρίς απευθείας έκθεση του ανηλίκου ενώπιον κοινού) στοιχειοθετεί το έγκλημα της πορνογραφίας ανηλίκων του άρθρου 348 Α Π.Κ. (Α.Π. 2122/2018, Ζ’ ΠΟΙΝΙΚΕΣ, www.areiospagos.gr), κάνοντας πλήρως δεκτό και υιοθετώντας στο σκεπτικό της τον σχετικό εκ της υπερασπίσεως προβληθέντα αυτοτελή ισχυρισμό. Μάλιστα χαρακτηριστικό είναι πως κατά την ακροαματική διαδικασία ανεφέρθη ότι οι εν λόγω πράξεις, μόνον την αντικειμενική υπόσταση του αδικήματος της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας πληρούν και έχουν ήδη αξιολογηθεί στο πλαίσιο εφαρμογής της εν λόγω διάταξης στην υπό κρίση υπόθεση.
Επιπλέον, η Απόφαση διακρίνει και πραγματοποιεί ορθή υπαγωγή στο νόμο των πράξεων σε βάρος ενός εκ των ανήλικων παθόντων. Ειδικότερα, η πρωτοβάθμια Απόφαση αντιμετώπισε τον εναγκαλισμό, το φιλί και τη θωπεία πάνω από τα ρούχα των γεννητικών οργάνων, ως πράξη αποπλάνησης, η οποία όμως ως πράξη απαιτεί την τέλεση ασελγούς πράξης (συνουσία ή ίσης βαρύτητας πράξη). Το εν λόγω περιστατικό κατά το οποίο ο κατηγορούμενος προέβη στις προαναφερόμενες πράξεις κρίθηκε ορθά από το Εφετείο, ότι πληροί την αντικειμενική υπόσταση της προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, κρίνοντας ένοχο τον κατηγορούμενο για αυτήν, κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από αυτήν της αποπλάνησης.
Σημαντικό είναι τέλος και το γεγονός ότι η Απόφαση του Μ.Ο.Ε. Θράκης με γενναιότητα αναγνώρισε στον κατηγορούμενο δύο (2) ελαφρυντικά : αυτό του πρότερου σύννομου βίου, καθώς και της ομολογίας της ενοχής ήδη κατά την προδικασία, στάση που διατηρούσε ο κατηγορούμενος από την αρχή έως το πέρας της ποινικής διαδικασίας, κάτι που το δικάσαν Δικαστήριο αντιλήφθηκε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά κατά την αναγνώριση του ελαφρυντικού, δηλαδή ότι ο κατηγορούμενος σε οποιαδήποτε εμφάνισή του στις αρχές και σε οποιοδήποτε στάδιο, ομολογούσε τις πράξεις του επιδεικνύοντας ειλικρινή στάση. Το Δικαστήριο επέβαλε στον κατηγορούμενο ποινή τεσσάρων ετών και εννέα μηνών, την οποία ανέστειλε επί τριετία.